Feedback

Ploegstraat

Nagele

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

votes: 0

Green plan for Nagele

Client: Directie Wieringermeer

Designers: Mien Ruys

The village of Nagele in the North-East polder is a perfect example of modern urban development in the 1950s. At its heart, Nagele has a large green open space with schools and churches, encircled by residential neighbourhoods comprising some 300 houses in what are known as housing units. The lion’s share consists of strip building complexes on identical plots that are only accessible via a traffic loop. The different types of housing that make up a housing unit provide collective living space to all members of the village community – throughout their entire lives.

The green plan for Nagele was an integral part of the urban development design on which more than thirty architects, urban planners and landscape architects from the Amsterdam architects association ‘De 8’ and the Rotterdam-based Opbouw group worked. The designers of the green plan, the landscape gardener Mien Ruys and the landscape architect W.C.J. Boer, were involved in the design for Nagele from the start in 1948. The definitive green plan (1953-1956) originated after the urban development design was finished and the participating architects had completed their various architectural projects.

On the planting design from 1956, the south-east corner of Nagele can be seen, in which the houses are coloured grey. In the upper right section, the centre of the village can also be seen, which is predominantly open. On the edge of the village, Ruys and Boer planted a broad ring of trees, which not only acted as a wind barrier but also highlighted where the village was in the surrounding landscape. Green wedges of land separate the neighbourhoods, crossing the main inner loop and protruding slightly into the centre of the village. Each neighbourhood is situated around a courtyard

Comments

No comments on this project yet.