Feedback

Park Leeuwenstein

Voorburg

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

votes: 1

Plate House

Client: E. Plate

Designers: Jacobus Johannes Pieter Oud

He felt maligned, attacked and misunderstood. Critics accused him of working traditionally. With this design for a house, J.J.P. Oud distanced himself from that criticism.

He wanted to show that he was still the master of Functionalist architecture, and demonstrated its principles in a pure way: in the generous projections for shade from the sun, large windows for plenty of light and the efficient use of the floor area. The sobriety of functionalism is expressed in rectangular forms, primary colours and the absence of decoration. Oud showed that he was still a modernist.

As a favour to his friend, E. Plate, son of the former director of the Rotterdamse Woningdienst, Oud developed a design for a villa situated in a woodland setting. The design drawings of the villa consist of two interlocking squares: a ground floor for the living room, kitchen and, possibly, a music room, and a floor for the bedrooms and bathroom. The rectangular basement contains the garage and provisions storage.

Comments

No comments on this project yet.