Feedback

Adolf Daniël Nicolaas van Gendt

17-08-1870 - 25-03-1932

Drie generaties Van Gendt hebben maar liefst zeven architecten en ingenieurs voortgebracht. De bekendste, A.L. van Gendt richt in 1874 een eigen bureau op. Zijn twee zoons, Johan Godart (1866 - 1925) en Adolf Daniël Nicolaas (1870 - 1932), worden allebei eveneens architect.

J.G. van Gendt werkt in het begin van de jaren negentig van de 19e eeuw in Berlijn en maakt een reis door Europa. A.D.N. van Gendt loopt rond 1895 stage bij John James Burnet in Glasgow en reist door Schotland en Engeland. Na deze Europese omzwervingen beginnen de broers in 1896 als compagnon op het bureau van hun vader.

Na het overlijden van A.L. van Gendt zetten zij het bedrijf voort, uiteindelijk als de Gebroeders van Gendt. Zij erven de stijl-souplesse van hun vader en mengen moeiteloos historiserende elementen met de stijl van de Amsterdamse school of art deco. Zij krijgen eveneens aanzienlijke opdrachten, ook buiten Amsterdam en in Nederlands-Indië, onder andere van industriëlen en diverse banken.

Net als hun vader werkten zij, min of meer als `raadgevende ingenieurs', samen met vooraanstaande architecten als J.M. van der Mey, K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage. Vooral in Amsterdam bepalen de werken van het bureau Van Gendt op tal van plaatsen het stadsbeeld met gebouwen als de Hollandsche Manege, het Concertgebouw en de winkelgalerij aan de Raadhuisstraat. De broers bouwen niet alleen voor de elite: zij realiseren onder meer een vakantiekolonie (1910) in Bergen aan Zee, het Fontainehofje (1912) in Amsterdam en de Volksgaarkeuken met woning (1912) aan de Nes in Amsterdam. Johan van Gendt overlijdt in 1925, zijn broer Adolf in 1932.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken