Feedback

Adrianus Carolus Nicolaï

05-11-1914 - 14-11-2001

Arno Nicolaï was een veelzijdig architect uit Emmen. Zijn bureau ontving opdrachten uit de regio maar ook van ver daarbuiten. Nicolaï ontwierp scholen, kerken, bejaardentehuizen, woningen en bedrijfsgebouwen in gemeentes over het hele land. Na 1960 ontwierp hij ook winkelcentra, bibliotheken en kantoorgebouwen.

Adrianus Carolus (Arno) Nicolaï wordt op 5 november 1914 geboren in Breda. In Utrecht bezoekt hij de HBS en behaalt vervolgens zijn diploma aan de MTS Bouwkunde. Met voormalige studiegenoten Ernest Groosman en Batavus Westerhuis maakt Nicolaï in 1938 een studiereis door Noord Italië, Genua, Pisa, Florence, Ravenna, Padua, Venetië en terug door Zwitserland en Duitsland.

Nicolaï doet zijn eerste werkervaring op als tekenaar bij het architectenbureau van Leo G. Visser te Zeist. Deze adviseert hem naar Amsterdam te gaan, waarna Nicolaï vanaf 1939 ruim zeven jaar werkt (ook tijdens de Tweede Wereldoorlog) als tekenaar en opzichter bij het architectenbureau van P. Zanstra, G.H.L. Giesen en K.L. Sijmons. 

Nicolaï blijft ondertussen studeren. Tot aan het uitbreken van de oorlog volgt hij met onder meer Groosman en Westerhuis lessen aan een privé-opleiding van A. Boeken, Mastenbroek en P. Zanstra. Deze was in 1938 opgericht uit onvrede tegen de in hun ogen behoudende HBO opleiding.

Na opheffing van deze privé-opleiding aan het begin van de bezetting, begint Nicolaï in 1940 aan de opleiding voor architect aan het HBO te Amsterdam. Medestudenten zijn onder meer Groosman en Lotte Stam-Beese. Hij studeert in 1945 af bij Van Tijen op een studieontwerp van een studentenclubgebouw aan de Doelenstraat te Amsterdam. In de oorlogsjaren neemt hij deel aan de Doornse Leergangen. De discussiebijeenkomsten te Doorn moesten leiden tot meer begrip tussen architecten met uiteenlopende opvattingen; tussen de functionalisten en de traditionalisten.

In 1946 trouwt Nicolaï met interieurarchitecte Cora Chaillet. Zij hebben elkaar op het HBO leren kennen en werkten later samen op het architectenbureau van Zanstra, Giesen en Sijmons. Nog datzelfde jaar vertrekken ze naar Zuidoost Drente nadat Nicolaï via Cora’s vader de opdracht krijgt om op contractbasis plannen te maken voor het Winningsbedrijf ‘Nederland’ van de Bataafse Petroleum Maatschappij, de latere Nederlandse Aardolie Maatschappij. De meeste bouwwerken worden gerealiseerd in de periode 1947-1951 in Schoonebeek, Coevorden en Emmen.

In die jaren na de oorlog maakt Nicolaï een lange reis die voortvloeit uit zijn deelname aan de Prix de Rome voor Schone Bouwkunst. In 1948-1949 reist hij met mede-prijswinnaar Jaap Schipper en Cora Nicolaï-Chaillet in een oude oorlogsjeep met aanhanger vijf en een halve maand door Frankrijk, Spanje, Noord-Afrika en Italië. Het tweede jaar diende besteed te worden aan een studie in Nederland. Schipper maakte in dit kader een ontwerp voor de Zaanse Schans, het ontwerp van Nicolaï is niet bekend.

Na terugkomst begint Nicolaï een zelfstandig architectenbureau, eerst in Oldenzaal, en van 1949 tot 1983 te Emmen. Het architectenbureau ontvangt opdrachten uit de regio maar ook van ver daarbuiten. Nicolaï ontwerpt scholen, kerken, bejaardentehuizen, woningen en bedrijfsgebouwen in gemeentes over het hele land. Na 1960 ontwerpt hij ook winkelcentra, bibliotheken en kantoorgebouwen.

Naast zijn werkzaamheden als architect geeft Nicolaï in de jaren vijftig les aan het VBO te Groningen, en is hij redactielid van het tijdschrift Bouw, (corresponderend) lid van  Forum, bestuurslid van Architectura et Amicitia (1956-1960), bestuurslid van de Nederlandse afdeling van de Union Internationale des Architectes, lid van de provinciale Drentse schoonheidscommissie en van vele andere commissies met name op het gebied van de scholenbouw. Arno Nicolaï overlijdt op 14 november 2001 te Emmen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken