Feedback

Alexander Bodon

06-09-1906 - 22-01-1993

Alexander Bodon is na zijn kennismaking met Jan Wils zijn hele leven het Nieuwe Bouwen trouw gebleven. Hij is bekend om de warenhuizen die hij voor C&A ontwierp, maar vooral vanwege zijn ontwerp voor tentoonstellingsgebouw de RAI in Amsterdam. 

Alexander Bodon wordt als Hongaar in Wenen geboren. Na de Eerste Wereldoorlog behoort hij tot de vele kinderen uit het verarmde Midden-Europa die de kans krijgen om enige tijd bij pleeggezinnen in het ongeschonden Nederland door te brengen. Via dat pleeggezin leert hij de architect Jan Wils kennen. 

Na zijn terugkeer studeert hij bouwkunde in Boedapest, maar zijn kennismaking met Wils heeft zo'n diepe indruk gemaakt dat hij in 1926 een stage regelt bij Wils en zich na zijn studie voorgoed in Nederland vestigt. Bodon wordt in 1932 lid van de architectenvereniging "De 8" en blijft zijn hele leven een fervent aanhanger van het Nieuwe Bouwen. 

Hij begint zijn loopbaan als tekenaar bij Merkelbach en Karsten. Hij is onder meer betrokken bij de bouw van de AVRO-studio in Hilversum. Daarnaast neemt hij deel aan de prijsvraag voor het Raadhuis van Amsterdam in 1936-37. In 1939 vestigt hij zich als zelfstandig architect. De eerste jaren draait zijn bureau grotendeels op het inrichten van tentoonstellingen. Tijdens de oorlog houdt hij zich in het kader van de werkgroep "Architectonische verzorging van de naoorlogse woningbouw" ook bezig met toekomstige woningbouw, maar op enkele kleinere projecten na heeft Bodon zich daar na de oorlog nooit meer mee bemoeid. Hij krijgt daarentegen steeds meer opdrachten van bedrijven en overheden voor fabrieken, winkels en kantoren. Zo is warenhuisketen C&A jarenlang een vaste opdrachtgever van Bodon. 

De opdracht die Bodon echter de meeste bekendheid verschaft is het ontwerp voor de RAI tentoonstellingsgebouwen in Amsterdam. Van het eerste ontwerp in 1951 tot alle uitbreidingen en verbouwingen in de jaren tachtig blijft Bodon betrokken bij de RAI. In 1954 wordt Bodon lid van het Rotterdamse bureau Van Bruggen, Sterkenburg en Drexhage. Vanaf 1974 opereert het bureau onder de naam DSBV (Drexhage, Sterkenburg, Bodon en Venstra). Na zijn afscheid van DSBV is Bodon nog enkele jaren als zelfstandig architect werkzaam.

Bodon heeft een vooraanstaande rol gespeeld in de Nederlandse architectuur: als bouwer, docent, lid van schoonheidscommissies en jurylid. In 1986 ontving hij een passend afscheid met een eigen tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam: "A. Bodon: een keuze uit mijn werk. Architectuur 1926-1986".

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken