Feedback

Bernard Bijvoet

14-12-1889 - 27-12-1979

Bernard Bijvoet is vooral bekend vanwege de projecten die hij samen met J. Duiker realiseerde. Sanatorium Zonnestraal is een icoon van het Nieuwe Bouwen, en ook Grand Hotel Gooiland is in die traditie ontworpen. Later werkte Bijvoet samen met G.H.M. Holt, vooral aan theatergebouwen.

Bernard Bijvoet volgt zijn opleiding aan de Technische Hogeschool in Delft. Samen met zijn studiegenoot Johannes Duiker werkt hij enige tijd op het bureau van H. Evers in Rotterdam. Beiden zijn betrokken bij de realisatie van Evers' inzending voor de prijsvraag voor het Raadhuis van Rotterdam in 1912.

In 1917 doen Duiker en Bijvoet mee aan de prijsvraag voor de nooit gerealiseerde nieuwbouw voor de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. De samenwerking leidt ertoe dat ze van 1919 tot 1925 samen een architectenbureau in Zandvoort runnen. Bij een aantal projecten wordt ook samengewerkt met de betonconstructeur J.B. Wiebenga. Duiker en Bijvoet zijn onder meer verantwoordelijk voor Sanatorium Zonnestraal in Hilversum, een icoon van het Nieuwe Bouwen in Nederland.

Na de dood van Duiker in 1935 voltooit Bijvoet het Theater en Grand Hotel Gooiland in Hilversum. Bijvoet woont dan al enige tijd in Frankrijk, waar hij veel samenwerkt met de architecten Pierre Chareau, E.E. Beaudouin en M.G. Lods. Na de Tweede Wereldoorlog keert hij terug naar Nederland.

Samen met G.H.M. Holt realiseert hij talrijke projecten, maar het meest bekend zijn Holt en Bijvoet door de bouw van theaters in provinciesteden zoals Tilburg, Nijmegen en Apeldoorn, die worden gebouwd in het kader van de culturele spreidingspolitiek van de Nederlandse regering. Bijvoet en Holt ontwerpen ook plannen voor een operagebouw in Amsterdam, net ten zuiden van De Pijp. Uiteindelijk leiden deze plannen tot de bouw van het Okurahotel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken