Feedback

Filip Anne Warners

21-11-1888 - 20-02-1952

F.A. Warners leverde een belangrijke bijdrage aan de introductie van het etagehuis en richtte een succesvolle onderneming op voor het exploiteren ervan. Later gaf hij met de kantoorgebouwen 'Atlanta' en 'Candida' een belangrijke impuls aan de hoogbouw in de Amsterdamse binnenstad. In zijn toepassing van een wat eclectische stijl was Warners geen groot vernieuwer. Zijn betekenis ligt vooral in de ontwikkeling van nieuwe gebouwtypen en de zakelijke exploitatie daarvan.

Na de Hogere Burgerschool (HBS) in Hilversum volgt Warners van 1904 tot 1908 lessen aan de Industrieschool van de Maatschappij voor den Werkende Stand in Amsterdam. Hij is als leerling korte tijd werkzaam op de architectenbureaus van J.W.F. Hartkamp jr. en B.J. Ouëndag en de Gebroeders van Gendt. In 1909 vertrekt hij naar Londen voor een opleiding aan de Architectural Association.

In 1910 reist Warners naar Roemenië in opdracht van zijn oom Jan Koster, directeur van de Hollandsche Petroleum Maatschappij 'De Orion'. In Ploesti, ten noorden van Boekarest, ontwerpt de 22-jarige Warners een petroleumraffinaderij met ketelhuis, machinehuis, rectificatiegebouw en laboratorium. Op het terrein van de raffinaderij bouwt hij ook een directeurswoning voor zijn oom en een aantal beambtenwoningen. Het zijn eenvoudige, landelijke huizen, witgepleisterd en met hoge leien daken. Zijn werk voor De Orion biedt hem de mogelijkheid via particuliere opdrachtgevers villa's te bouwen in Boekarest. Hij experimenteert met een mengeling van stijlelementen, zoals lokale en Moorse decoratiemotieven.

Tijdens zijn Roemeense avontuur reist Warners af en toe naar Berlijn, en in 1912 gaat hij naar Italië, Griekenland en Turkije om de klassieke architectuur te bestuderen. Hetzelfde jaar bezoekt hij enkele Europese hoofdsteden om een gebouwtype te bekijken dat in Nederland nog nauwelijks voorkomt: het flatgebouw. Andere architecten en andere manieren van bouwen vormen voor hem een bron van inspiratie.

Vanaf 1913 vestigt hij zich als zelfstandig architect in Amsterdam. Het ontwerpen van landhuizen voor familieleden behoorde tot zijn eerste bouwopdrachten. Hij experimenteert met de ambachtelijke en expressieve vormentaal van de Amsterdamse School, daartoe gestimuleerd door zijn vriendschap met Piet Kramer. Via zijn contact met H. Th. Wijdeveld laat hij zich ook inspireren door de het werk van Frank Lloyd Wright.

Warners introduceert de ‘woonflat’ of het ‘etagehuis’ en neemt het voortouw in de ontwikkeling van hoogbouw in Nederland. Deze etagewoningen waren modern, comfortabel en efficient. De eerste bouwt hij in 1913, aan de De Lairessestraat in Amsterdam. Om soortgelijke projecten te ontwikkelen richt hij in 1914 de A.M.E.E op (Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatiewoningen). Hij realiseert Zonnehoek (1916),  Zuidwijck (1919), Westhove (1921) en De Steenhoek (1921), allen aan de De Lairessestraat.

Daarnaast ontwerpt hij tal van kantoor- en utiliteitsgebouwen, waaronder Atlanta (1928) aan de Stadhouderskade, en Candida (1930) aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatst hij zijn werkterrein van Amsterdam naar Tilbug. Vanaf 1945 werkt hij samen met zijn zoon, de architect A. (Allert) Warners.  F.A. Warners overlijdt  op 20 februari 1952. Zijn bureau wordt overgenomen door A. Warners, en de A.M.E.E. blijft tot 1986 in handen van twee andere zoons.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken