Feedback

Jacob (Jack) London

23-02-1872

Er is weinig bekend over architect Jacob (Jack) London. Hij werkte veelal in een historiserende stijl voor vermogende opdrachtgevers in en rond Haarlem en Hilversum. Maar hij werkte ook samen met schrijver en socialist Frederik van Eden aan een groots opgezette utopische ‘Lichtstad’.

Jabob (Jack) London werd in 1872 in Haarlem geboren. Zijn opleiding genoot hij in Wenen en Haarlem. Londons vroegst bekende werken zijn woon- en winkelhuizen te Haarlem. Het zijn panden ontworpen in een historiserende stijl, die herinneren aan laatmiddeleeuwse stadshuizen. Ze laten stijlkenmerken uit Gotiek en Renaissance zien.

Vooral vanaf omstreeks 1905 ontwierp London landhuizen en villa's in de omgeving van Haarlem en Aerdenhout. Het 'gotische' is dan geheel uit zijn werk verdwenen ten gunste van Renaissance- en vooral barokke details. Londons werk past daarmee binnen de Midden- en Noord-Europese landhuisarchitectuur uit die tijd, waarin een grote belangstelling voor de achttiende eeuw te zien is. Enkele villa's bij Aerdenhout vertonen door hun eenvoudige, enigszins gesloten karakter en de ronde hoektorentjes een kasteelachtig aanzien.

London vestigde zich waarschijnlijk omstreeks 1915 in Hilversum. Vanaf dat jaar was hij hoofdzakelijk in en om deze plaats werkzaam. In 1915 nam hij zonder succes deel aan een prijsvraag voor een tehuis voor militairen in Hilversum. Ook ontwierp hij er zijn eigen huis 'Middlesex' aan de Soestdijkerstraatweg 110 (1921-1928). Het wijkt door de eenvoudige hoekige bouwmassa's en platte daken duidelijk af van zijn vroege werk.

In opdracht van de bouwvereniging 'Goed Wonen' maakte London in 1919 een plan voor 60 woningen in de omgeving van de Hilvertsweg te Hilversum, waarbij zelfs de aanbesteding plaats vond, maar dat niet werd uitgevoerd. Een opmerkelijk, maar eveneens nooit uitgevoerd ontwerp van is dat voor een 'Lichtstad' in oriëntaalse stijl uit 1918 voor Frederik van Eeden, met wie London bevriend was. Een  groots opgezette symmetrisch aangelegde stad met een tempel in het hart ervan. Van Eeden publiceerde in 1920 een boek over dit plan, waarin het met verwante plannen, bijvoorbeeld van Berlage, wordt vergeleken. Of London zich kon vinden in Van Eedens socialistische ideeën is onbekend.

Van London zijn geen publicaties of uitlatingen op architectonisch gebied bekend. Hoewel een aantal door hem ontworpen gebouwen in het tijdschrift Architectura zijn afgebeeld en genoemd, is hij niet in de ledenlijst van het Genootschap Architectura et Amicitia opgenomen. London overleed in Hilversum in 1953.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken