Feedback

Johannes Andreas Brinkman

22-03-1902 - 06-05-1949

J.A. Brinkman heeft vooral naam gemaakt als de helft van het duo Brinkman en Van de Vlugt, een van de belangrijkste en succesvolste architectenbureaus tijdens het interbellum, en de voornaamste exponent van het Nieuwe Bouwen.

J.A. (Jan) Brinkman is de zoon van architect Michiel Brinkman (1873-1925). Hij studeert Weg- en Waterbouwkunde aan de TU Delft. Na het overlijden van zijn vader in 1925, neemt hij, nog zonder noemenswaardige werkervaring, de leiding over van diens architectenbureau.

Van Nelle-directeur Kees van der Leeuw, een van de belangrijkste opdrachtgevers van zijn vader, koppelt hem aan de talentvolle architect Leendert Cornelis van der Vlugt. Brinkman neemt  in de samenwerking de technische kant op zich en laat het ontwerpen grotendeels aan Van der Vlugt over. Samen vormen zij het succesvolle bureau Brinkman en Van der Vlugt, dat verantwoordelijk is voor onder andere de Van Nelle fabriek, Huis Sonneveld en het Feijenoord Stadion.

Na het overlijden van Van der Vlugt in 1936 komt een samenwerking met prof. ir. J.H. van den Broek tot stand. Die samenwerking leidt onder meer tot de Vertrekhal van de Holland Amerika Lijn in Rotterdam (HAL). In 1939 wordt bij Brinkman een ongeneeslijke ziekte geconstateerd die hem dwingt te stoppen met werken.

In 1948 sluit architect J. Bakema zich aan bij het bureau. Brinkman maakt op deze wijze achtereenvolgens deel uit van Brinkman & Van der Vlugt, Brinkman & Van den Broek, en Brinkman, Van den Broek & Bakema. Na het overlijden in 1949 van Brinkman, wordt het bureau voortgezet onder de naam Van den Broek en Bakema (thans: Broekbakema)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken