Feedback

K.J. Greiner

06-11-1891 - 11-11-1964

Karel Jacobus (Dick) Greiner is vooral bekend vanwege zijn bijdrage aan de bouw van Betondorp in Watergraafsmeer, Amsterdam. Daar is zijn voorliefde voor vakmanschap en vormgeving goed te zien, maar ook het belang dat hij hecht aan praktisch en functioneel bouwen.

Greiner vormt zich vrijwel geheel op eigen kracht. Na de ambachtsschool werkt hij enkele jaren als timmerman. In 1918 wordt hij toegelaten tot de cursus Voortgezet Hooger Bouwkunst Onderricht in Amsterdam waar hij in 1922 cum laude afstudeert. Tijdens zijn studie werkt hij als tekenaar en opzichter bij E. Cuypers, F.A. Warners, J. Gratama en G. Versteeg. In maart 1920 vestigt hij zich als architect in Amsterdam.

In de jaren twintig raakt Greiner betrokken bij de bouw van Betondorp in Amsterdam, waar hij onder meer circa tweehonderd woningen realiseert. In de daarop volgende jaren ontwerpt hij woonblokken waaronder het flatgebouw “Zonnehof” aan de Millet- en Courbetstraat in Amsterdam. Daarnaast ontwerpt hij enkele scholen waaronder de Huishoud- en Industrieschool in Haarlem.

De ware specialisatie van Greiner wordt de bouw, verbouw en de interieurinrichting van bioscopen, theaters en cafés. Greiner heeft voor en na de Tweede Wereldoorlog op dit gebied tientallen opdrachten in Amsterdam, Vlissingen, Amstelveen, Rotterdam, Waalwijk, Schiphol en Den Haag.

Tijdens de oorlog is hij betrokken bij de herbouw van het door oorlogshandelingen vernielde Yerseke en Middelburg. Tot de niet uitgevoerde projecten behoren de prijsvraaginzendingen voor de synagoge in de Lekstraat in 1935, de prijsvraaginzending voor het raadhuis in Amsterdam in 1937 en een plan voor de verbouwing van het Centraal Station in Amsterdam in 1947.

Greiner bouwt in de loop der jaren in verschillende stijlen. Aanvankelijk leunt hij tegen de Amsterdamse School; zijn vroege ontwerpen, en dan vooral zijn meubelontwerpen, kennen een 'Amsterdamse School'-detaillering. Later zijn er invloeden van Dudok en een gematigd Functionalisme. Een woning moet volgens Greiner praktisch ingericht zijn, je moet er bovenal in kunnen wonen. Vormgeving, een van de sterkste kanten van Greiner, komt op de tweede plaats, functionaliteit op de eerste. Hij heeft daarom, ondanks zijn bewondering, bezwaren tegen de Amsterdamse School. Hij vindt de gebouwen van M. de Klerk schitterend, maar onbruikbaar, en hij omschrijft Piet Kramer (1881-1961) als groots, geniaal en een beetje vreemd. Zijn meeste bewondering gaat uit naar Duiker (1890-1935), Van Loghem (1881-1940), J.J.P. Oud (1890-1963) en de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken