Feedback

Leendert Cornelis van der Vlugt

13-04-1894 - 26-04-1936

Leendert Cornelis van der Vlugt was een van de belangrijke pioniers van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Met het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt was hij verantwoordelijk voor de Van Nellefabriek, het Stadion Feijenoord, Woonhuis Van der Leeuw, Villa Sonneveld en de befaamde grijze telefooncel.

Leendert van de Vlugt is de zoon van een Rotterdamse aannemer. Tussen 1910 en 1915 studeert hij aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen bij architect Willem Kromhout. Na zijn studie werkt hij kortstondig bij Kromhout en later bij Buskens.

In 1919 start Van der Vlugt een eigen praktijk. Met constructeur en betonspecialist J. G. Wiebenga realiseert hij de MTS in Groningen (1922-1923), het eerste voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Ook bij latere ontwerpen werkt Van der Vlugt met Wiebenga, die ook met die andere pionier van het Nieuwe Bouwen, Jan Duiker, samenwerkt.

In 1925 krijgt de carrière van Van der Vlugt een impuls als hij wordt aangezocht als opvolger van de onverwacht overleden Michiel Brinkman. Samen met diens nog studerende zoon Jan wordt het bureau Brinkman en Van der Vlugt opgericht. De Van Nelle fabriek is hun eerste belangrijke gezamenlijke werk (1925- 1930). De befaamde Franse architect Le Corbusier noemt het 'het mooiste schouwspel van de moderne tijd'. De contacten bij Van Nelle zorgen voor een aantal andere belangrijke opdrachten: woonhuizen voor onderdirecteuren De Bruyn (1931) en Sonneveld (1933) en voor directeur Van der Leeuw (1930).

Tussen 1932 en 1934 werkt hij samen met Van Tijen aan de Bergpolderflat. Het bij het grote publiek bekendste ontwerp is ongetwijfeld de grijze standaard telefooncel, die bijna vijftig jaar in productie is geweest. De realisatie van twee belangrijke opdrachten maakt Van der Vlugt niet meer mee. Het Stadion Feijenoord en het vliegveld Ypenburg worden in 1937 in gebruik genomen.

Van der Vlugt is in 1920 medeoprichter van de architectenvereniging Opbouw en hij bekleedt een bestuursfunctie bij de Stichting tot Bevordering van Volkskracht. Hij is langere tijd redacteur van de vakbladen Bouwen en Het Bouwbedrijf, maar schrijven doet hij zelden.  Van de Vlugt overlijdt in 1936 in Noordwijk aan Zee.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken