Feedback

Lucas Hermanus Eberson

23-03-1822 - 30-11-1889

L.H. Eberson (1822-1889) wordt in 1874 benoemd tot Architect des Konings. Hij bezit het uitzonderlijke talent om historische monumenten van negentiende-eeuwse luxe te voorzien, èn ze tegelijkertijd in hun historische waarde te laten.

Lucas Hermanus Eberson wordt in 1822 in Arnhem geboren als zoon van een smid. Door het jonge overlijden van zijn ouders is Eberson op 13-jarige leeftijd wees. Zijn familie neemt de opvoedingstaken over. Eberson volgt vanaf 1841 lessen in de bouwkunde aan de tekenschool van J. Breijer in Arnhem.

In 1843 besluit hij naar het buitenland te gaan om zich daar verder in de bouwkunst te bekwamen. Hij verblijft voor verdere studie en werk lange tijd in Parijs, waar in deze periode volop wordt gebouwd door avant-gardistische architecten als Henri Labrouste, Felix Duban, Louis Duc en Leon Vaudoyer. Lucas Eberson werkt er bij de eclectische architect J. Lacornée en de neo-classicist J.L. Grisart. Hij blijft ondertussen met Nederland verbonden door met succes mee te doen aan diverse prijsvragen, die worden uitgeschreven door de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst. Critici vinden de Franse frivoliteit van zijn werk echter niet passen bij de eenvoudige en nuchtere Nederlandse volksaard. Eberson sluit echter met zijn classicistische, eclectische ontwerpen aan bij de internationale ontwikkelingen van de neorenaissance.

In 1851 keert hij terug naar Nederland en vestigt zich als zelfstandig architect in zijn geboorteplaats Arnhem. Hij krijgt met name opdrachten van de hoge adel, zoals restauraties van kastelen en buitenverblijven, en de bouw van bruggen, stallen en, plantenkassen op landgoederen en in parken. Daarnaast verzorgt hij de restauratie van de Waalse kerk in Arnhem en ontwerpt hij een nieuw pand voor het Arnhems Natuurkundig Genootschap. Voor baron J.F.W.K. van Hardenbroek restaureert hij het buitenverblijf kasteel Biljoen te Velp. Eberson bezit het uitzonderlijke talent om historische monumenten van negentiende-eeuwse luxe te voorzien, èn ze tegelijkertijd in hun historische waarde te laten door het toepassen van architectuurelementen uit verschillende stijlperioden.

Onder Koning Willem III wordt Eberson benoemd tot Architect des Konings. Deze functie bekleedt hij van 1874 tot 1889. Hij maakt ontwerpen voor onder andere Paleis Het Loo en Paleis Soestdijk, en adviseert bij de bouw van de Koninklijke stallen. De architect heeft echter meer taken: hij regelt de begrafenis van koningin Sophie in 1877 en bevindt zich in het gevolg van koning Willem III, wanneer deze op reis gaat. Eberson overlijdt in 1889.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken