Feedback

Mecanoo

Mecanoo ontleent zijn naam aan het Britse montagespeelgoed Meccano uit 1898. Het is opgericht na het winnen van een competitie voor flexibele jongerenhuisvesting in Rotterdam. Het oeuvre van Mecanoo is ongekend breed: huizen, scholen en complete woonwijken, theaters, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders, hotels en musea.

Mecanoo wordt in 1984 opgericht door Francine Houben, Henk Döll, Roelf Steenhuis, Erick van Egeraat en Chris de Weijer. Het bureau maakt naam met woningbouwprojecten die,  anders dan in die tijd gebruikelijk is, fris gekleurd en strak vormgegeven zijn. Mecanoo behoort tot de architecten die onder het neomodernisme worden geschaard. Met name in het begin bevatten de werken citaten van grote modernisten als Alvar Aalto, J.J.P. Oud en Le Corbusier.

In de jaren negentig verlaten achtereenvolgens Steenhuis (1988), Van Egeraat (1995) en De Weijer (1999) het bureau. In 2003 vertrekt ook Henk Döll. Onder het directeurschap van Houben krijgt Mecanoo steeds meer een eigen signatuur en worden ook de opdrachten groter en diverser. Complexe, multifunctionele gebouwen en integrale plannen voor stedelijke ontwikkeling, die zowel architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en interieurarchitectuur behelzen.

Een aantal projecten uit het omvangrijke oeuvre van Mecanoo: Fifty TwoDegrees, Nijmegen (2001-2007), Nationaal Historisch Museum, Arnhem (niet uitgevoerd), Woontoren Montevideo Rotterdam (1999-2005), Bibliotheek TU Delft (1993-1997), Masterplan Gdansk, Polen (2002-2003), Waterfront Museum Abu Dhabi (2010-), Internationaal Gerechtshof Den Haag (2008-)

Francine Houben heeft vele publicaties en tentoonstellingen op haar naam staan, geeft lezingen over de hele wereld en heeft zitting in jury’s van prestigieuze competities. In de periode 2000-2008 was Francine Houben professor Architectonische Vormgeving en Mobiliteitsesthetiek aan de Technische Universiteit Delft. In 2001 ontving ze een honorary fellowship van het Royal Institute of British Architects en publiceerde ze haar manifest over architectuur Compositie, Contrast, Complexiteit. Francine Houben was directeur van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2003 met als thema ‘Mobility, A Room with a View’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken