Feedback

Office for Metropolitan Architecture

Het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) wordt in 1975 door Rem Koolhaas, Elia en Zoe Zenghelis en Madelon Vriesendorp in Londen opgericht. Het bureau wil ideeën over de hedendaagse samenleving toetsen aan de praktijk.

Al vanaf zijn oprichting speelt het bureau een belangrijke rol in het internationale architectuurdebat. Aanvankelijk vooral als 'papieren architect', door het geven van lezingen, het deelnemen aan prijsvragen en het uitbrengen van publicaties, zoals het invloedrijke 'Delirious New York: A Retroactive Manifesto for Manhattan' uit 1978.

Het is de prijsvraaginzending voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in Den Haag en de daaruit voortvloeiende opdrachten in Nederland, die Koolhaas doet besluiten het bureau in 1978 naar Rotterdam te verplaatsen. De eerste gerealiseerde projecten zijn het stedenbouwkundig ontwerp voor het IJ-plein in Amsterdam-Noord (1986) en het Nederlands Danstheater in Den Haag (1987).
Opdrachten voor het stadhuis in Den Haag (1986) en het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam (1988) gaan ondanks lovende juryrapporten en steun uit de vakwereld niet naar OMA. Met de Kunsthal in Rotterdam (1987) breekt het bureau internationaal door.

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig neemt het bureau deel aan een aantal prestigieuze prijsvragen in het buitenland: de Très Grande Bibliothèque (1989) en de Bibliotheek van Jussieu (1993) beide in Parijs, en het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (1989) in Karlsruhe, Duitsland. De ontwerpen worden niet uitgevoerd, maar ze zijn door hun vernieuwende karakter niettemin van groot belang. Bovendien tonen ze Koolhaas' liefde voor grootschalige en gecompliceerde gebouwen.

Gaandeweg wordt het werkterrein verder uitgebreid, vooral richting Azie (CCTV) en de Verenigde Staten, met projecten voor Prada in New York, San Francisco en Los Angeles, de openbare bibliotheek in Seattle en het McCormick Tribune Campus van het IIT (University of Chicago). OMA heeft kantoren in Rotterdam, Hong Kong, Beijing en New York.

Rem Koolhaas en OMA wonnen diverse prijzen, waaronder de Pritzker Architecture Prize in 2000 en de Royal Gold Medal van het Royal Institute of British Architects (RIBA) in 2006. De evenknie van OMA is AMO, een denktank voor alle werkzaamheden die de grenzen van de architectuur overschrijden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken