Feedback

Piet Zanstra

07-08-1905 - 23-05-2003

Piet Zanstra was een gematigd functionalist met een veelzijdig oeuvre: van het strakke complex atelierwoningen in Amsterdam (1934),  waar hij veel lof mee oogstte, tot het verguisde en inmiddels afgebroken Maupoleum (1971)

Piet Zanstra wordt geboren op 7 augustus 1905 in Leeuwarden. Na zijn opleiding MTS Waterbouw in Leeuwarden, gaat hij aan de slag als assistent van de architect Dick Greiner. Later werkte hij bij W.M. Dudok aan de Bijenkorf in Rotterdam en bij J.P. Kloos aan de interieurs van het Collège Neerlandais in Parijs.

In 1932 richt Zanstra samen met Jan H.L. Giesen (1903-1980) en K.L. Sijmons (1908-1989) een ontwerpbureau op. Samen met hen realiseert hij een complex met atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat in Amsterdam. Dit complex staat bekend als een vroeg Nederlands voorbeeld van het Nieuwe Bouwen.

Zanstra, Giesen en Sijmons behoren tot de architectenvereniging Groep '32, die een gematigde vorm van het functionalisme bepleiten. Groep '32 ziet vooral in Le Corbusier een groot voorbeeld en distantieert zich hoe langer hoe meer van de strenge Nieuwe Zakelijkheid. Verschil in inzicht betreft vooral de verhouding tussen kunst en architectuur en het toepassen van ornamenten. Zanstra zegt hierover: 'Voor de oude generatie functionalisten was architectuur een kwestie van ontwerpen van zuivere constructies voor zuivere functies. Wij vonden dat ook de schoonheid van de vorm belangrijk was'.

In 1954 wordt de samenwerking tussen Zanstra, Giesen en Sijmons beëindigd, en beginnen zij ieder hun eigen bureau. Zanstra bouwt diverse flatgebouwen en kerken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Bekende projecten in Amsterdam zijn de flats aan de Burg. Hogguerstraat, Slotervaart en De Ark. In 1960 ontvangt hij de H.P. Berlageprijs voor woningbouw.

Zanstra gaat halverwege de jaren zestig een nieuwe associatie aan met de architecten De Clerq Zubli en Gmelich Meyling. Uit deze periode stamt de Europarking, aan de Marnixstraat in Amsterdam, met de beroemde spiraalvormige op- en afritten. Zanstra’s naam is vooral verbonden met het verguisde Burgemeester Tellegenhuis aan de Jodenbreestraat in Amsterdam - beter bekend als het 'Maupoleum' uit 1971 (afgebroken in 1997). Het bureau gaat in 1975 verder als ZZOP (vanaf 1991 ZZ+P). Rond 1980 beeindigt Zanstra zijn carriere als architect en begint hij met schilderen. Piet Zanstra overlijdt in Amsterdam op 23 mei 2003.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze ontwerper.

Zoeken