Feedback

Uitgelicht

Prijsvraagontwerp Hoofdkantoor Nederlandsche Bank

Het bestuur van De Nederlandsche Bank in Amsterdam besloot in 1948 dat er een nieuw...

Lees meer »

Duin000-03_239px

Marius Frans Duintjer

Marius Duintjer (1908-1983) is vooral bekend als architect van kantoorkolossen in het hart van Amsterdam:...

Lees meer »

Hoogtepunten uit de Nederlandse architectuur

‘Schatten van het NAi’ laat de hoogtepunten zien uit de Nederlandse architectuur. Het zijn de topstukken uit de vaste NAi tentoonstelling Schatkamer, aangevuld met bijzonder ander materiaal. Ze nodigen uit tot verkennen, associëren, verzamelen en delen. Neem een duik in de collectie en laat u leiden door de architectuurgeschiedenis van Nederland. Via de zoekfunctie, tijdlijn, kaart of image cloud.

Al deze stukken vertellen iets over het karakter van Nederland. Niet in één verhaal, maar in vele. De Nederlandse identiteit kent immers vele schakeringen. Deze website toont die diversiteit en rijkdom aan de hand van zes hoofdthema’s, zes Nederlandse eigenschappen die in de collectie van het NAi zichtbaar zijn: ‘sober’, ‘experiment’, ‘samen’, ‘nieuwsgierig’, ‘maakbaar’ en ‘toegankelijk’.

Samen vormen de stukken in de Schatkamer een portret van de Nederlandse architectuurgeschiedenis, en daarmee van de Nederlandse samenleving. Tegelijkertijd houden ze ons een spiegel voor: die thema’s van vroeger, herkennen we die nog in de huidige architectuur? En vinden we ze nog belangrijk? De Schatkamer is daarmee ook een portret van u. “Wat zijn mijn waarden?” kunt u zich afvragen. “Wat vind ík belangrijk?”

De Schatten van het NAi zijn allen afkomstig uit de collectie van het NAi. We beheren ongeveer 500 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen over de periode 1850-1980. Naast mooie museale tekeningen vindt u er schetsen en voorontwerpen, werktekeningen, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto's, maquettes en verzamelde documentatie.

Sinds 2013 is het NAi onderdeel van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut viert de innovatieve kracht van architectuur, design en e-cultuur. De organisatie is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.