Feedback

Zomerdijkstraat

Amsterdam

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Atelierwoningen

Ontwerpers: Piet Zanstra

Deze woon/werkeenheden aan de Zomerdijkstraat vormden het eerste complex met atelierwoningen in Nederland. Goedkoop maar doeltreffend, gericht op wat kunstenaars nodig hebben: een hoge werkruimte met hoog invallend noorderlicht, en een plek om te koken en te slapen.

Het doel was in eerste plaats om goede, betaalbare werkruimten voor kunstenaars te creeen. Omdat de gemeente het verbood om dergelijke elementaire ateliers te bouwen zonder woningen, werden het atelierwoningen. En het werd een complex, omdat seriematig produceren nu eenmaal goedkoper was. Het is een gebouwtype dat in Nederland verder geen navolging heeft gehad.

Het is een uniform opgezet, vrijstaand bouwblok met op het zuiden zes lagen woningen, en op het noorden vier lagen met ateliers. Het hoogteverschil tussen de woonruimtes en de ateliers maakt afwisselend kleine (één woonlaag) en grotere woningen (twee woonlagen) mogelijk. Het is, na de Rotterdamse Bergpolderflat, het tweede woningbouwproject waarin een staalskelet wordt toegepast.

De strakke vormgeving en de rijen strookvensters van het gebouw sluiten niet vanzelfsprekend aan op de omliggende omgeving: het complex staat temidden van Amsterdamse School-architectuur in Berlages Plan Zuid. Arthur Staal beschreef het effect van die confrontatie: “ Tusschen veel ongerechtigheden staan de atelierwoningen des te gaver: strak, mooi en waar. “

Zanstra behoorde tot de gematigde functionalisten van Groep 32, die zakelijke architectuur combineerden met kunstzinnige elementen. Vorm komt niet louter voort uit de functie van het gebouw, maar kent ook een eigen waarde en schoonheid. Hier is dat bijvoorbeeld te zien aan de afgeronde houten deuren en circelvormige ramen in de zijgevel.

Het gebouw kwam tot uitvoering in een tijd van economische crisis. Dat was mogelijk door de soberheid van het ontwerp en de keuze voor ‘eigenbouw’ (particulier opdrachtgeverschap). Het bureau Zanstra, Giesen en Sijmons was zelf de opdrachtgever.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.