Feedback

Place Jussieu

Parijs

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

1x gestemd

Bibliotheek Jussieu

Opdrachtgever: Ministere de l'Education Nationale et de la Culture, Academie de Paris

Ontwerpers: Office for Metropolitan Architecture

De campus van de Universiteit Jussieu van architect Edouard Albert stamt uit de jaren zestig. Doordat het universiteitsterrein na de studentenrellen in mei 1968 nooit is afgebouwd, functioneert het gebied niet naar behoren. Meer dan een gebouw is het een netwerk zonder hart. Een prijsvraag werd uitgezet, met als opdracht een levendige openbare ruimte te creeren waarin campus en stad meer geïntegreerd zouden zijn.

OMA wint de competitie voor de bouw van twee bibliotheken op het terrein met een radicaal ontwerp waarin verdiepingen niet op elkaar zijn gestapeld, maar aaneengeregen. De oorspronkelijke opdrachtformulering behelst de integratie van twee nieuwe bibliotheken met de bestaande structuur. Het ontwerp van OMA voorziet echter in één losstaand gebouw op de kruising van twee nieuwe assen: een stedelijke as van de nieuwe metro-ingang naar de Seine en een groene as parallel aan de Seine.

Het concept voor het gebouw bestaat uit een plooiing van het oppervlak om de dichtheid te verhogen; de ruimten tussen de plooien functioneren als verdiepingen. In plaats van verdiepingen simpelweg te stapelen, worden alle etages door een meanderende boulevard, waarvan 35% niet horizontaal is, met elkaar verbonden. De verdiepingen vormen zo een doorlopend circuit dat zich door het gehele gebouw slingert. De bezoeker wordt een flaneur in een stedelijke omgeving, met pleintjes, parken, cafés en winkeltjes, die verleid wordt door een wereld aan boeken en informatie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.