Feedback

User Tags

0x gestemd

Bord

Dit ontwerp voor een bord maakt deel uit van een serie van achttien ornamentmotieven en decoratieve voorwerpen naar voorbeeld van 'Kunstformen der Natur', van Ernst Haeckel. Op de tekeningen van Berlage is ook steeds de natuurlijke vorm te zien waarop zijn ontwerp geïnspireerd is.

Ernst Haeckel (1834-1919) was een Duitse bioloog en zoöloog. Hij deed onderzoek naar kwallen en microscopisch kleine diertjes. Hij was gefascineerd door de schoonheid en veelvormigheid van het leven in de zee. Tussen 1899 en 1904 maakte hij honderden schetsen van de soms kleinste organismen. Door patronen en symmetrieën bloot te leggen toonde hij de strakke organisatie van natuurlijke vormen. Het zijn verleidelijke, visueel krachtige tekeningen in uitbundige kleuren. Haeckels theorieën over de ontwikkeling van organismen zijn inmiddels weerlegd en grotendeels vergeten, maar zijn tekeningen blijven fascinerend.

Gravures op basis van zijn schetsen werden in 1904 gebundeld in Kunstformen der Natur. Ze zijn vooral in de eerste helft van de 20ste eeuw van invloed geweest op kunst en architectuur vanwege de brug die ze slaan tussen kunst en wetenschap. Berlage trachtte in Haeckels eencellige organismen een meetkundig schema te vinden en stileerde ze binnen dit schema tot abstracte ornamenten. De serie tekeningen van Berlage bevat ontwerpen voor onder meer sieraden, vloerbedekking, servies, smeedwerk, armaturen, glas-in-lood en kantwerk.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.