Feedback

User Tags

0x gestemd

Catalogusomslag firma Gispen

Als ontwerper had W.H. Gispen grote waardering voor ambachtelijke schoonheid en vakmanschap, maar gaandeweg voelde hij steeds meer voor de esthetiek van langs machinale weg voortgebrachte producten. Al halverwege de jaren twintig werden zijn Giso lampen seriematig geproduceerd. Daarmee sloot hij aan bij de ideeën van Bauhaus over de eenheid van kunst en technologie. In 1927 leverde Gispen Gisolampen voor de modelwoning van J. J. P. Oud op de Weissenhofsiedlung in Stuttgart.

De Gisolampen zijn, net als de stalen buismeubelen die het bedrijf produceerde, wereldberoemd geworden. Deze bekendheid is voor een groot deel te danken geweest aan de wijze waarop de meubels in de markt werden gezet: toonaangevende fotografen en typografen vervaardigden de productcatalogi en het reclamedrukwerk voor de firma.

In 1994 werden de rudimenten van het bedrijfsarchief van Gispen aan het NAi overgedragen. Een belangrijk deel daarvan wordt gevormd door ca 200 productcatalogi voor bronswerk, lampen en meubels. Ze vormen een onmisbare bron bij het identificeren en dateren van de honderden producten die de firma voortbracht.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.