Feedback

Hoogstraat 110

3011 PV, Rotterdam

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Centrale Bibliotheek Rotterdam

In 1977 wordt een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe bibliotheek. Twee Rotterdamse architecten strijden om de opdracht en de eer: Carel Weeber en Jaap Bakema. Het winnende ontwerp van Bakema is "open, uitnodigend, en voor iedereen toegankelijk".

Het is een keuze tussen een open, uitnodigend gebouw dat de stad in zich opneemt zoals Bakema voorstelt, of juist een gesloten gebouw dat zich volledig van de stad afsluit, zoals het ontwerp van Weeber. Maar de ophef die rond deze prijsvraag ontstaat heeft vooral met onderlinge intriges te maken. Want de keuze voor het ontwerp van Bakema lijkt vooral ingegeven door de rancune van jurylid Aldo van Eyck jegens Carel Weeber, met wie hij eerder aan de TH Delft in conflict was geraakt. Of dat echt zo is, blijft speculeren, maar in ieder geval wint Bakema, en niet Weeber.

Het gebouw heeft de vorm van een kubus, waarvan één hoek diagonaal is afgesneden, een glazen 'waterval' waaronder de roltrappen zijn gesitueerd die de zes verdiepingen verbinden. De andere gevels bestaan uit witte borstweringen en glasstroken. De geel geverfde ronde pijpen voor de luchtbehandeling nemen een opvallende plaats in. Critici wijzen erop dat deze pijpen zijn overgenomen van Centre Pompidou in Parijs en dat de glazen 'waterval' eerder is toegepast in een universiteitsbibliotheek in Cambridge van James Stirling.
 
De ligging van het gebouw aan de rand van de markt, het vele glas en de vooruitgeschoven krantenzaal geven vorm aan het beoogde 'open, uitnodigend, centraal gelegen en voor iedereen toegankelijk gebouw'. Ook het gebruik van de hal draagt daar toe bij: de centrale uitleenbalie, een informatiecentrum en enkele laagdrempelige functies waren er gesitueerd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.