Feedback

De Lairessestraat 163-165

Amsterdam

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Etagehuis Westhove

'Westhove' (1922) is een van de etagehuizen die F.A. Warners ontwerpt in Amsterdam. In Nederland zijn appartementsgebouwen nog een onbekend verschijnsel aan het begin van de twintigste eeuw, terwijl ze al wel gebouwd worden in steden als Parijs, Wenen en Berlijn en later in Engeland en Amerika.

Tussen 1870 en 1914 worden Nederlandse woonhuizen volgens een standaard schema gebouwd met drie verdiepingen: souterrain, bel-etage en een bovenhuis. Met Warners' etagehuis 'Loma' verrijst in 1914 aan de De Lairessestraat het eerste flatgebouw. Hij breekt daarmee radicaal met het traditionele woningtype. Het zijn woningen waarin hij alle benodigde vertrekken, inclusief ruimte voor het personeel, op één verdieping samenbrengt.

De financiering van dit gebouwtype is echter lastig: het bouwen van een flatgebouw blijkt alleen mogelijk wanneer er een particuliere opdrachtgever is. Maar slechts weinigen wagen zich aan een bouwopdracht van dergelijke omvang. Daarom richt Warners in 1914 samen met zijn schoonvader Allert de Lange en David Voûte de N.V. Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Etagewoningen (A.M.E.E.) op. De Maatschappij verwerft bouwgrond van de gemeente en Warners ontwerpt de woningbouw. Na goedkeuring van het ontwerp worden er aandelen van het gebouw verkocht. De aandelen geven de koper het recht een appartement te bewonen. Het is dan nog niet mogelijk een appartement te kopen, omdat 'horizontaal eigendom' nog niet bestaat.

Na het ontwerp voor het etagehuis 'Loma' volgt een serie soortgelijke projecten: 'Zonnehoek' (1916), 'Zuidwijk' (1919), 'Steenhoek' (1921) en 'Westhove' (1922). Alle worden voorzien van een efficiënte indeling, modern comfort en de nieuwste technische snufjes. De etagehuizen worden steeds iets hoger gebouwd. Door de toenemende invloed van de A.M.E.E. kan de bestaande regelgeving, die voorschrijft dat woningbouwcomplexen maximaal vier etages mogen tellen, af en toe omzeild worden. Op de hoogste etages ontwerpt Warners de grootste en meest luxueuze woningen. Voor het eerst krijgen de hoogst gelegen woningen de meeste status.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.