Feedback

User Tags

0x gestemd

Euromast

De Euromast is gebouwd ter gelegenheid van de eerste Internationale Tuinbouwtentoonstelling ‘Floriade’, die in 1960 in Rotterdam werd georganiseerd. De uitkijktoren gold als topstuk van de tentoonstelling. Het gemeentebestuur wilde een bouwwerk dat niet alleen uitzicht bood over de tijdelijke tentoonstelling in het Park, maar dat ook als blijvend monument de trots van de stad Rotterdam zou verbeelden.

Het tentoonstellingsontwerp is van de hand van J. Bakema en zijn compagnon J.H. Van den Broek. Bakema doet zelf ook een voorstel voor een uitkijktoren over Rotterdam, maar het gemeentebestuur geeft de voorkeur aan het ontwerp van H. A. Maaskant. Tijdens de persconferentie in november 1958, waarin de plannen voor de Floriade en de toren worden ontvouwd, lanceert men de naam 'Euromast'. De officiële opening wordt in 1960 verricht door prinses Beatrix.

De toren krijgt een bescheiden hoogte van 101 meter. Vanaf een grotere hoogte zou wat zich op de grond afspeelde toch niet meer herkenbaar zijn, en bovendien vreest Maaskant dat anders te weinig toeristen zich aan de klim zouden wagen.

De Euromast heeft een betonnen schacht met een doorsnede van 9 meter. Om de stabiliteit van de toren te vergroten bestaat de fundering uit 131 betonnen palen met daarop een betonblok van 1.900.000 kg. Met de karakteristieke, asymmetrische vorm van het kraaiennest wil Maaskant de constructie naar de zee laten wijzen. Het is van staal, en hangt op 96 meter boven de grond, met een doorsnede van 29 meter. De uitkraging is maximaal 12 meter. Het kraaiennest bevat behalve een groot uitkijkplatform een restaurant met uitzicht naar alle windstreken, gebouwd als een amfitheater.

Maaskant voorziet de toren op 32 meter hoogte van een replica van een scheepsbrug, compleet met navigatieapparatuur en een kaartenkamer. In deze ruimte kan het publiek ervaren wat het betekent om een zeeschip te besturen.
Met de komst van het nabijgelegen Dijkzicht medisch centrum eind jaren zestig, verliest de Euromast zijn status als hoogste gebouw van de stad. In 1970 wordt een opbouw van 85 meter op de Euromast geplaatst: de Space Tower, waarmee de Euromast weer het hoogste bouwwerk van Rotterdam wordt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.