Feedback

User Tags

0x gestemd

Flatgebouwen A en B te A.

Door de uniformiteit van de architectuur en de grootschaligheid van woningbouwblokken lagen in de naoorlogse wijken anonimiteit en desoriëntatie op de loer. Architecten als vader en zoon Warners probeerden dit te voorkomen door gevelvlakken te verlevendigen met felle kleuren.

Geel, rood en blauw geven de woonwijk een herkenbare identiteit en verhogen het woonplezier. Net zoals dezelfde sportkleding het teamgevoel verstrekt, draagt kleurgebruik bij aan de verhoging van een collectieve identiteit.

Dit ontwerp van vader en zoon Warners is ongedateerd, maar zal van voor 1952 stammen, het jaar waarin F.A. Warners overleed. In 1956 ontwierp Allert Warners flatgebouwen aan de Slotermeerlaan/Van Deyssel laan in Amsterdam, waarbij hij eveneens gebruik maakte van gekleurde elementen in de gevels. Naast Mondriaan was Le Corbusier daarbij een grote inspiratiebron, en dan met name zijn Unité d’Habitation uit 1952. Dat toont zich onder andere in de betonnen dragers, de bonte kleuren en het gebruik van glas als wandbedekking. Deze gebouwen hebben de toepasselijke bijnaam De Verfdoos gekregen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.