Feedback

Kruisplein

Rotterdam

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Jongerenhuisvesting Kruisplein

Ontwerpers: Mecanoo

Architectenbureau Mecanoo bestond nog niet toen eind 1980 een prijsvraag werd uitgeschreven voor flexibele jongerenhuisvesting aan het Kruisplein in Rotterdam. Wel waren er drie bouwkundestudenten van de TU Delft die gezamenlijk een ontwerp inzonden: Francine Houben, Henk Döll en Roelf Steenhuis. Na het realiseren van hun ontwerp werd in 1984 Mecanoo opgericht.

De prijsvraag werd uitgeschreven door de Maatschappij voor Volkswoningen in samenwerking met de Aktiegroep Het Oude Westen. Dit initiatief was geworteld in de stadsvernieuwingscultuur van de jaren zeventig. Het 'bouwen voor de buurt' was tot speerpunt van het gemeentelijke beleid gemaakt en leidde in Rotterdam tot grootschalige stadsvernieuwing in verouderde woonbuurten. Bewoners dwongen via actiegroepen een stem af bij de totstandkoming van de woningbouw. Volgens deze praktijk wezen de initiatiefnemers de uiteindelijke winnaar van de prijsvraag aan, en diende een jury slechts als adviesorgaan.

Het thema van de prijsvraag was veranderbare woningbouw, en had tot doel een flexibel en gevarieerd woningaanbod te creëren. De opgave bestond uit het ontwerpen van een gebouw met verschillende woningtypen voor een verscheidenheid aan bewoners en huishoudens. Zogenaamde 'neutrale woningen', waarvan de plattegronden geen vastomlijnde levenswijzen en woonpatronen voorschrijven, maar die door hun flexibiliteit verschillende gebruiksmogelijkheden toestaan.

Mecanoo maakte een ontwerp dat de veelhoekige vorm van de kavel tot uitgangspunt nam. Langwerpige hoogbouw van zeven en tien bouwlagen aan de noordzijde sloot aan bij de schaal van de achterliggende parkeergarage. De haaks hierop staande laagbouw van vijf woonlagen met winkels op de begane grond vormde met zijn gebogen vorm een sierlijk draaipunt naar de woonwijk Het Oude Westen. De verschillende typen woningen konden dankzij gestandaardiseerde doorbraakzones in betonwanden of via het plaatsen van scheidingswanden worden samengevoegd of gesplitst. Op dezelfde manier was het mogelijk de indeling van een woning te veranderen.

De gevels van de woonblokken zijn afgewerkt met een zalmkleurige en witte pleisterlaag. Een raster van blauwgroene betonranden met hier overheen verspringende hekwerken, zorgen voor een subtiel ritme in de gevels. Anders dan de architectuur van baksteen en gevelplaten die in de jaren zeventig werd toegepast in de woningbouw, heeft het gebouw van Mecanoo gestuukte gevels in lichte tinten en een heldere verkaveling die harmonieert met de bestaande omgeving. Daarmee introduceerde Mecanoo een nieuwe esthetiek en grandeur in de (sociale) woningbouw.

Lees meer over dit project in dit artikel over de overdracht van de maquette.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.