Feedback

User Tags

0x gestemd

Lichtstad

In 1921 ontvouwt Frederik van Eeden zijn plannen tot het stichten van een heilstaat in het boek 'Het Godshuis in de Lichtstad'. Architect J. London (1872-1953), met wie Van Eeden bevriend was, ontwerpt de architectuur ervoor. Net als bijvoorbeeld het Pantheon der Menschheid van Berlage en de Wereldhoofdstad van De Bazel, is het een pleidooi voor de eenheid en broederschap van de volkeren, en tegelijkertijd een monument voor de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog.

Het is een groots opgezette symmetrisch aangelegde stad met als centrum een 'Middentempel', uitgevoerd in Oriëntaalse stijl. De lichtstad moest gesticht worden op een eiland, aan alle zijden omringd door water, afgeschermd van het verderf. Het zou een soevereine staat zijn, waarin alle wereldse machten vertegenwoordigd zouden zijn.

Van Eeden schreef: "Wat Delphi was voor Hellas en Mekka is voor de Islam, dat zal de groote Tempel der Broederschap en de rondom haar gebouwde lichtstad zijn voor de gansche menschheid". [..] "Zo zal dus de Lichtstad, die dadelijk streeft naar eevenwigt, de eerste harmonisch gelukkigen menschenstad zijn. Uitgaande dus van dit standpunt moet ik ertoe besluiten, dat de Lichtstad geen utopie is, geen onbereikbaar ideaal, doch geeischt wordt door het menschzijn. Aan deze geweldige twintigste eeuw om het uit te voeren, eeven weergaloos schitterend, als de oorlog weergaloos afzichtelijk is geweest."

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.