Feedback

Leeuw van Vlaanderenstraat 124

Amsterdam

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Nederlands Hervormde Opstandingskerk 'De Kolenkit'

Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat een grote behoefte aan nieuwe kerken: veel zijn er vernietigd, maar er is ook vraag naar kerken in nieuwe uitbreidingsgebieden en in de polders. Er werd een levendige discussie gevoerd over de vraag hoe die nieuwe bouwopgave ingevuld moest worden.

Voorstanders van monumentaliteit en traditie als wezenlijke kenmerken van kerkelijke architectuur vonden dat kerken kathedralen moesten zijn, en geen veredelde gemeenschapshuizen. De tegenstelling tussen de zogenaamde ‘kathedraalkerken’ en de ‘bungalowkerken’, vormde de context waarin Duintjer werkte.

Tussen 1951 en 1964 bouwt Duintjer zes kerken in nieuwe uitbreidingsgebieden in het kader van de Wederopbouw. De Kruiskerk in Amstelveen en de Opstandingskerk in Amsterdam West worden gerekend tot de kathedraalkerken. De muur van de Opstandingskerk is opgebouwd uit coulissen, waartussen van vloer tot plafond via verticale stroken daglicht naar binnenkomt, wat het gebouw een bijna gotisch karakter geeft. Het is de bijzondere monumentaliteit van deze kerken die ze een kathedraalachtige allure geeft.

De andere vier kerken staan te boek als bungalowkerken: eenvoudiger kerken met een rechthoekige plattegrond en overstekende, platte daken. Gesloten wanden worden afgewisseld met glazen puien met vierkante ruiten die doen denken aan de afscheidingswanden in traditionale Japanse huizen. Zonder pontificale entrees en monumentale interieurs zijn deze kerken open, intiem en laagdrempelig.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.