Feedback

Expo ’70 Commemorative Park

Osaka

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Nederlands Paviljoen Wereldtentoonstelling Osaka

De wereldtentoonstelling in Osaka (1970) was de eerste universele wereldtentoonstelling in Azie, onder het motto: “Vooruitgang en harmonie voor de mensheid”. Het masterplan van de tentoonstelling werd ontwikkeld door de Japanse architect Kenzo Tange. Carel Weeber en Jaap Bakema ontwierpen het Nederlandse paviljoen.

‘Expo 70’ was geprogrammeerd voor een generatie wereldburgers die niet met boeken maar met beeldromans en televisie was opgegroeid. De tentoonstelling had de bedoeling bij te dragen aan een nieuwe beeldvorming over Japan, de wereld en de toekomst. Op de Expo in Brussel in 1958 stonden techniek en technologie - en de euforie daarover - centraal, het multimediale spektakel van Osaka stond volledig in het teken van de humanisering van de nieuwe informatie - en communicatietechnologie, in het bijzonder van computers en audiovisuele media.

In Osaka presenteerde de Nederlandse overheid zich met een als ‘bezichtigingsmachine’ ontworpen paviljoen. Een multimediale omgeving waarin de bezoeker werd ondergedompeld in ruimtelijke collages van impressionistische beelden en klanken van cineast Jan Vrijman en componist Louis Andriessen.

Het ontwerp van Weeber en Bakema is geheel toegespitst op deze toepassing. Het paviljoen bestaat uit drie boven elkaar geplaatste, gesloten containers, die een optimale ruimte vormen voor het projecteren van films. De containers zijn ten opzichte van elkaar verschoven en gedraaid en worden gekoppeld aan torens. 3000 bezoekers per uur werden vanuit de centrale hal met roltrappen naar en door de tentoonstellingszalen vervoerd. De hal bevindt zich in een basement dat bijna 2,5 meter boven de grond hangt en via een brug over het water rond het gebouw is te bereiken. Het exterieur van het paviljoen is opgetrokken uit dertig millimeter dikke, met aluminium bespoten betonplaten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.