Feedback

Carnegieplein 2

Den Haag

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

1x gestemd

Prijsvraag Vredespaleis

Opdrachtgever: Carnegie Stichting

Ontwerpers: Hendricus Petrus Berlage, Willem Kromhout en Hendrik Wijdeveld

De Amerikaanse zakenman en pacifist Andrew Carnegie (1835-1919) schonk in 1903 anderhalf miljoen dollar voor de bouw en instandhouding van een paleis dat zou dienen als huisvesting van het Permanente Hof van Arbitrage en een bibliotheek voor internationaal recht. Om tot een keuze voor een architect te komen werd een internationale prijsvraag uitgeschreven.

Het Hof is bedoeld om als scheidsrechter op te kunnen treden bij conflicten tussen verschillende landen en het paleis krijgt de naam Vredespaleis. In 1905 schrijft de Carnegie Stichting een internationale prijsvraag uit voor het ontwerp van het Vredespaleis. Aan de prijsvraag neemt een keur van nationaal en internationaal vermaarde architecten deel. Het vormt een graadmeter voor de stand van de internationale architectuur. De jury beoordeelt in korte tijd maar liefst 216 inzendingen, van onder andere Eliel Saarinen, Otto Wagner, Hendrik Petrus Berlage, Willem Kromhout en Eduard Cuypers. De jury is weliswaar niet bijster enthousiast over de inzendingen, maar kent toch een prijs toe aan zes inzenders: L.M. Cordonnier uit Lille, A. Marcel uit Parijs, F. Wendt uit Charlottenburg, Otto Wagner uit Wenen, Greenley & Olin uit New York en F. Schwechten uit Berlijn.

De Franse Beaux-Arts architect Cordonnier wordt de uiteindelijke winnaar, met een rijk geornamenteerd ontwerp. De Nederlandse architect J.A.G. van der Steur wordt in 1907 aangesteld om het ontwerp van Cordonnier uit te werken en de bouw ervan te begeleiden, bijgestaan door de architecten Wijdeveld en Slothouwer. Het ontwerp wordt daarmee soberder en compacter.

Het ontwerp van Cordonnier neemt in de Nederlandse architectuurgeschiedenis een bescheiden plaats in en wordt alom als zeer behoudend omschreven. Toch is het een interessant gebouw, niet zozeer vanwege de eigentijdse architectuur maar vanwege de culturele omstandigheden waaronder het werd gerealiseerd. Deze zijn zondermeer uniek, in een tijd waarin de internationale pacifistische beweging in opkomst is. Er werden gelijktijdig plannen gemaakt voor een wereldhoofdstad, door de Nederlandse architect K.P.C. de Bazel, en een gebouw voor internationale kennisbundeling door Le Corbusier. Ook werd de prijsvraag uitgeschreven voor de Volkenbond in Geneve (1908)

Reacties

erix zei ongeveer 12 jaar geleden:

Great set of designs. 

Krantenkop zei langer 11 jaar geleden:

nickname teste

Lonneke zei langer 9 jaar geleden:

Een vraag... Waar staat het motto S'G bij het prijswinnende ontwerp van Louis Cordonnier voor? Wat is de betekenis ervan?