Feedback

User Tags

0x gestemd

Promotie Frank Lloyd Wright

Wijdeveld was een groot bewonderaar en onvermoeibaar promotor van het werk van Frank Lloyd Wright. In 1925 wijdt hij een nummer van het tijdschrift Wendingen aan hem, met een door hemzelf vormgegeven omslag. Wright zelf vond het een van de mooiste publicaties die ooit over zijn werk waren verschenen.

In 1931 organiseert Wijdeveld in het Stedelijk Museum de eerste tentoonstelling van Wrights werk in Nederland. Het is een reizende tentoonstelling die hij op verzoek van Wright naar Nederland brengt. Hij zorgt voor een stijlvolle inrichting en een bijzondere, met muziek omlijste opening. Hij publiceert niet eerder vertaalde studies, wijdt een nummer van Bouwkundig Weekblad aan de tentoonstelling en ontwerpt de affiches en uitnodigingen. Hij zorgt er bovendien voor dat de expositie naar andere Europese landen kan reizen. Wright was voor hem een wegbereider en inspirator: “Dertig jaar terug en meer, baande hij een weg in het oerwoud der ‘stijltraditie’, die wij modernen nu per auto gaan..”

Reacties

Fred À.F.W. Westen zei translation missing: nl.datetime.distance_in_words.almost_x_years geleden:

In bovenstaande tekst staat, dat Wijdeveld een editie van het tijdschrift Wendingen wijdde aan Frank Lloyd Wright. Deze informatie is niet volledig, aangezien Wijdeveld, destijds hoofdredacteur, zeven opeenvolgende edities geheel aan FLW
wijdde: 1925 nrs 3 -4 -5   1926 - 6 - 7 - 8 - 9. In de jaren 1925/1926 is doorgeteld alsof het een jaar was. 

Nog minder bekend is, dat Wijdeveld directeur zou worden van de later wereldberoemde architectuur opleiding TALIESIN van FLW. Eind 1931 heeft hij met FLW gedurende 5/6 weken op TALIESIN een complete planning gemaakt. Wijdeveld wilde al zijn bezittingen in Nederland verkopen en emigreren naar Wisconsin (USA). Thuisgekomen in Nederland hoorde hij niets meer van FLW. 
Achteraf bleek, dat FLW onder de plak zat bij zijn zeer jonge echtgenote, die lid was van een secte van Gurdjieff, die TALIESIN wilde gebruiken als secte vestiging in de USA.
Bron: THE FELLOWSHIP - ISBN 978 0060 393 885
Voor geïnteresseerden in FLW en WIJDEVELD is dit boek een must!

Fred Westen.