Feedback

User Tags

0x gestemd

Rijksacademie van Beeldende Kunsten

De prijsvraag voor een nieuwe Rijksacademie van Beeldende Kunsten moest een einde maken aan de ontoereikende behuizing van de kunstopleiding in de Amsterdamse binnenstad. Voor de nieuwbouw werd door een voortvarend gemeentebestuur in 1917 een locatie gereserveerd in een uitbreidingswijk van Amsterdam: Plan Zuid. Monumentaal gesitueerd aan het eind van een centrale as vormde het een van de hoofdelementen van het plan.

Het prijsvraagprogramma vroeg om een gebouw dat zelf een kunstwerk was. Van een lesgebouw voor aankomende kunstschilders, beeldhouwers en architecten zou immers een sterke opvoedende invloed uit gaan. De jury waarschuwde echter voor het toepassen van al te veel 'sierende elementen'.

Het ontwerp van Bijvoet en Duiker was zoals vier andere bekroonde inzendingen opgezet als een rechthoekig gebouw met twee binnenhoven. De hoofdentree lag georiënteerd op de centrale as. Duiker en Bijvoet kwamen als winnaar uit de bus omdat zij volgens de jury de meest efficiënte indeling voor de plattegrond hadden gemaakt.

Minder lof had de jury voor het decoratieprogramma. In de toelichting bij het ontwerp hadden Bijvoet en Duiker voorgesteld geen figuratieve beeldende kunst toe te passen maar uitsluitend geometrische. Hoe die decoraties er precies uit zouden moeten zien is onduidelijk gebleven. De sober gehouden perspectieftekening van de voorgevel met de hoofdentree was wat dat betreft niet gedetailleerd genoeg. Het prijswinnende ontwerp kwam niet tot uitvoering omdat de regering zich uit het project terugtrok.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.