Feedback

Haussmannstraat 22

Amersfoort

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Russisch Paleisje

Ontwerpers: Piet Blom

Een van de merkwaardigste ontwerpen uit het oeuvre van Piet Blom is het Russische paleisje dat hij begin jaren negentig bouwt in Amersfoort. Alleen al omdat Blom zich zijn hele werkzame leven hard maakt voor de verbetering van de relatie tussen gebouw en stedelijke omgeving. Met individuele woonhuizen houdt hij zich niet bezig.

Voor de jonge Russische concertpianiste Yennah Prusha en haar man maakt hij een uitzondering. Waarschijnlijk ook omdat Blom al jarenlang geen opdrachten heeft weten te verwerven. Bij de oplevering van zijn beroemdste project, het Blaakse Bos (1984), is hij al een jaar werkloos. Bovendien, vertelt hij in 1990 aan het Parool, als je als architect in staat wordt gesteld een sprookje te vertellen, dan mag je je dat niet laten ontgaan.

Yennah Prusha komt uit Irkoetsk, Siberië en is getrouwd met Herman de Waal, directeur van bouwbedrijf Wilma. De Waal heeft een kavel gekocht in Zielhorst Park in Amersfoort. Zielhorst is het etalageproject van de wethouder Ruimtelijke Ordening en Cultuur, Fons Asselbergs. Het gebied moet een staalkaart worden van hedendaagse Nederlandse architectuur.

De Waal wil voor zijn vrouw een Russisch paleisje, met typische kenmerken van gebouwen uit haar geboorteland, zoals de houten kerken met de karakteristieke uiendaken. Niet poenig, maar met een sobere uitstraling. Blom: "Het mag net zoveel kosten als nodig is, dus ik gebruik het duurste hout dat je maar kunt vinden. Maar om het dan toch die armoe van Irkoetsk te geven, verf ik dat dan met gewone, groene beits. En de panelen beschilder ik alsof het Chinese kamerschermen zijn.” Vijf jaar na de eerste schets wordt het paleisje in 1994 opgeleverd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.