Feedback

User Tags

0x gestemd

Tentoonstellingsontwerpen

Lauweriks was een invloedrijke figuur in de periode tussen Jugendstil en Bauhaus. Hij maakte de kunstnijverheid 'salonfähig' binnen de architectuur. In het begin van de 20ste eeuw ontwierp hij het interieur van twee tentoonstellingen.

In 1909 ontwierp vormgever, architect en theosoof J.L.M. Lauweriks het interieur voor een tentoonstelling van Christelijke kunst in Düsseldorf. Het labyrinthachtige lijnenspel in dit ontwerp wordt zijn handelsmerk: het is terug te vinden in decoraties, hekwerken, glas-in-lood ramen en visitekaartjes. Het labyrinthmotief zie je later ook terug in bijvoorbeeld het werk van J.J. P. Oud (directiekeet Oud Mathenesse, 1922) en De Bazel (Nederlandse Handelmaatschappij Amsterdam, 1919-1926).

Een paar jaar later ontwerpt hij een tentoonstelling van de Deutscher Werkbund in Keulen (1914). Deze bond was in 1907 in Munchen opgericht door architecten en ontwerpers. Ze streefden naar verbetering van het kunstnijverheidsonderwijs en een hogere kwaliteit van producten door hechtere banden te smeden tussen kunst en industrie. Ze stonden daarmee aan de wieg van het latere Bauhaus. Op de tentoonstelling in  Keulen werd theaterbouw van Henry van de Velde getoond, een modelfabriek van Aldolf Meyer en Walter Gropius en het glazen paviljoen van Bruno Taut. De ruimte die Lauweriks ter beschikking kreeg had ook gordijnstoffen te exposeren. Hij gebruikte die om wanden en plafond te bekleden, om zo de provisorische bouw van de hoofdhal aan het oog te onttrekken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.