Feedback

Van Nelleweg 1

Rotterdam

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

0x gestemd

Van Nelle fabriek

De Van Nelle fabriek is ontworpen volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. De kleuren waren licht en de weerspiegeling van de lucht speelde een belangrijke rol in het aanzicht van de glazen gevels. Licht, lucht en ruimte voeren de boventoon in het ontwerp.

Van begin af aan beschouwde de internationale vakwereld de Rotterdamse fabriek als een icoon van moderne Nederlandse architectuur. De uitgesproken moderne uitstraling van de fabriek zal scherp hebben afgestoken tegen veel andere uitingen van Nederlandse architectuur.

Het ontwerp voor de Van Nelle fabriek is een amalgaam van technische noviteiten. De gewapend betonnen constructie met paddestoelvloeren maakte een vrij indeelbare vloeroppervlak mogelijk voor de plaatsing van machines en lopende banden. De brede stroken glas en de stalen kozijnen lieten veel daglicht door op de werkvloer en boden ruime ventilatiemogelijkheden. Deze eigenschappen bevorderden niet alleen een hoog productieniveau maar ook een gezond werkklimaat voor de fabrieksarbeiders.

De foto toont de boven de weg gelegen transparante luchtbruggen met lopende banden tussen verschillende gebouwdelen. Critici interpreteerde de architectuur van deze fabriek als uiting van verlicht ondernemerschap. De zegetocht van de fabriek op tentoonstellingen en in architectuuruitgaven werd in de hand gewerkt door de opdrachtgever, die het hele bouwproces door Joris Ivens op film liet vastleggen en door vakfotografen liet documenteren. Deze foto is mogelijk van E. van Oyen. De afdruk voorziet niet in een naam, maar past in een serie van foto’s die aan Van Oyen toegeschreven kunnen worden.

Het Nieuwe Bouwen (1920-1940) vormt een belangrijke kern binnen de collectie van het NAi. De archieven die deze stroming documenteren bevatten vaak veel foto's. Fotografie speelde een belangrijke rol bij de verbreiding van nieuwe architectonische ideologieën, zoals publicaties uit deze periode aantonen. In de fotografie werd, net als in andere kunstvormen, gezocht naar vernieuwing. Het resultaat was een Nieuwe Fotografie die steeds meer de traditionele en vaak op de schilderkunst geënte fotografie verdrong. De Nieuwe Fotografie onderscheidde zich door het gebruik van compositorische diagonalen, afsnijdingen en herhaling van identieke vormen. Omdat eigentijdse architectuur om een heldere en 'objectieve' weergave vroeg, gebruikten fotografen eigenschappen die in de fotografische techniek - en dus niet in de schilderkunst - besloten lagen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.