Feedback

St Antoniesbreestraat

Amsterdam

Georss_logo
Google-earth-icon
Add-to-my-tomtom

User Tags

1x gestemd

Woningbouwcomplex Sint Antoniesbreestraat (Pentagon)

In 1971 vormt de aanleg van de metro in de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam aanleiding om de stadsvernieuwing op een geheel andere wijze te verwezenlijken. Anders dan voorheen neemt de nieuwe verbouwing op het metrotracé, dat geheel braak ligt, de bestaande verkaveling als uitgangspunt.

Na jaren van strijd tussen de gemeente, die een brede vierbaansweg over het tunneltracé wil en de bewoners, die herstel van het oude smalle stratenpatroon willen, wordt het oude stratenpatroon hersteld. Er komt gemengde bebouwing van woningen, winkels, bedrijven en uitgaansgelegenheden. Het enige gedeelte waar het stratenpatroon niet wordt hersteld is rondom het woningbouwcomplex Pentagon aan de Sint Antoniesbreestraat.

Het Pentagon wordt ontworpen door de architect Theo Bosch en bovenop de tunnelbuis gesitueerd. Het complex bestaat voornamelijk uit woningeenheden voor één- en tweepersoonshuishoudens, met woningtoegangen aan een verhard binnenplein en winkels met deuren aan de buitenzijde. Parkeergelegenheid ontbreekt geheel. Bosch zegt over het Nieuwmarkt-project: 'Ik zie de stad als opdrachtgever, een goed gebouw alleen is niet voldoende, het moet iets teruggeven aan de stad en dat bereik je door verschillende functies, wonen, winkels, kantoren en bedrijven te integreren.'

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.