Feedback

User Tags

0x gestemd

Zwarte Madonna

De Zwarte Madonna in Den Haag is een van de sleutelprojecten van Carel Weeber. Met wat de roemruchtste sociale huurflat van Nederland werd wilde hij de heersende truttigheid opblazen, en het ultieme beeld van sociale woningbouw neerzetten: niet opgeleukt, maar sober en functioneel. Het gebouw werd in 2007 gesloopt.

De Zwarte Madonna in het Wijnhavenkwartier telde 336 sociale huurwoningen en enkele winkelruimtes. Het bestond uit een blok met acht woonlagen en een U-vormig blok van zes lagen hoog die samen een gesloten geheel vormden. De buitengevels waren bekleed met zwartbetegelde prefabbetonplaten. De zuidhoek was afgerond om ruimte te bieden aan een trambaan. Het gebouw stond op een parkeergarage. Boven de garage, tussen de blokken, bevond zich een collectieve binnentuin.

De Zwarte Madonna is vele malen bestempeld als het lelijkste gebouw van Nederland. Architect Carel Weeber sprak dit niet tegen. Voor Weeber stond het ontwerp symbool voor wat sociale woningbouw in de kern was: een noodvoorziening beheerst door regeltjes. Tegelijkertijd toonde het gebouw aan dat de tuttigheid van decoratie kennelijk een noodzakelijke voorwaarde is om mensen goed te laten wonen. Voor de vele tegenstanders stond de Zwarte madonna model voor alles wat niet deugde aan de moderne architectuur en was architect Weeber de grote cynicus die zich van het lot van de bewoners niets aantrok.

Kritiek weerde Weeber af door simpelweg te stellen dat hij geen rekening hield met een onderontwikkelde samenleving. Ondanks alle kritiek op het gebouw, bleken bewoners zich er toch aan te hechten. In 2000 besloot Den Haag het gebouw af te breken voor de bouw van een nieuw ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken. Talloze rechtszaken en kraakacties volgden, maar in 2004 viel het doek definitief. In 2007 hebben de laatste bewoners het pand verlaten.

De maquette is gemaakt nadat het gebouw in 2007 werd gesloopt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit project.